Rootsy logo  
Rootsy logo
bsta snglyrikerna eller -epikerna (sida 2 av 3) | Föregående sida | Nästa sida

Rune Häger:
2007-05-25 15:12
 Jag är ju inte tillfrågad, men min subjektiva lista omfattar namn som jag tycker måste vara med på en Topp 100-lista med ovanstående rubricering. Men det krävs väl en omröstning eller ett jurybeslut för att få fram en officiell lista. Och då är den likt förbannat subjektiv, vilket gör att man än en gång kan undra varför det är så kul med listor... för det är det ju...

Magnus Eriksson:
2007-05-25 15:19
 Bengt, mina listor är högst personliga favoritlistor utan anspråk på någon giltighet utanför en krets som delar mina grundläggande värderingar om, i det här fallet, sånglyrik. Med risk för att vara övertydlig, även om den poletten inte riktigt trillade ner, så markerar väl det faktum att jag gör mina listor på en minut, ungefär, också en ambitionsnivå. Dessa namn spring to mind, vad det nu heter på svenska. Det kan fungera som en öppning för ett meningsutbyte om sånglyrik.

Vad en lista över världens ledanda romanförfattare anbelangar, skulle jag utan vidare kunna göra en sådan med högre anspråk på participantneutralitet än vad de här övningarna (sånglyriker, gitarrister etc) haft.

Och visst är väl Chuck Berry en bättre textförfattare än ngn av dem du räknat upp...

Bengt Eriksson:
2007-05-25 16:03
 Du har nog ändå inte förstått något så värst väsentligt av det jag har sagt. (Jag drar ifrån poängen igen. Minus 1, således.) Men så här tydlig typ vill jag vara, inte mer. Som att du tog mina »förslag« som placeringar på en bästa-lista. Alltså amen och nämen.

Och vad tror du jag tycker om Chuck Berry, du kanske kan ha en liten aning... Å tusan (uttrycket gäller näst sista meningen).

Magnus Eriksson:
2007-05-25 16:27
 Jag har precis förstått vad du menar, Bengt, även syftet med dina namnuppräkningar. Men jag gör som du brukar göra: jag går lite vid sidan av dina argument. Och jag förlåter dig allt, utom din högfrekventa användning av horrören »typ«.

Bengt Eriksson:
2007-05-25 16:59
 Jag gillar typ. Typ. Ett de mest innoverande nya orden i svenskt språkbruk. Och vad är det jag ska bli »förlåten« för? Och du, i så fall? Men nu ska jag typ sluta lägga mej i era amerikanska (i viss mån anglosaxiska) hyllningslistor till de »bästa (???) sånglyrikerna«.

Magnus Eriksson:
2007-05-25 17:18
 »Innoverande«? I sanning en enerverande innovation...

Bengt Eriksson:
2007-05-25 17:39
 Jo, för typ somliga.

Magnus Eriksson:
2007-05-25 17:53
 Men vart tog diskussionen om sånglyrikerna vägen? Vad tycker ni andra?

peter nordgren:
2007-05-25 19:30
 Utan någon särskild ordning

Townes Van Zandt
Kris Kristofferson
Sandy Denny
Neil Young
Jackson Browne
Steve Young
Tim Hardin
John Prine
James Taylor
Gene Clark
Dan Penn
John Stewart
Mickey Newbury
Jesse Winchester
Willis Alan Ramsey
Lee Clayton
+ några 100 till.....

Bengt Eriksson:
2007-05-25 22:42
 Först: det där att litteraturvetenskapligt bedöma sångpoeter kan litteraturvetare ägna sej åt, åkej för mej, men jag har aldrig kunnat bedöma sångpoesi på det sättet = så coolt. För mej handlar sångpoesi om att förmedla känslor, tankar och åsikter rätt in i lyssnarens, alltså mitt hjärta så att sångerna blir som personliga brev. Hur sångpoeterna diktar och använder orden och hur väl orden passar ihop med melodierna har förstås betydelse – men ändå: ibland kan någonting som är raka motsatsen och egentligen rätt dåligt formulerat och melodin och orden går varsina vägar ändå nå längst in i hjärtat. Kan inte förklara, bara känns.

Sen: på en minut en spontanlista från mej (tillägg kan följa):

Joni Mitchell
Violetta Parra
Woody Guthrie
Bob Dylan
Phil Ochs
Lieber-Stoller
Bertolt Brecht (helst med Weill)
Serge Gainsbourg
John Lennon
Dan Andersson (fast musiken oftast kom senare)
Cornelis Vreeswijk
Ray Davies
Povel Ramel
Owe Thörnqvist
Barbro Hörberg
Georges Brassens
Lucio Dalla
Chico Buarque
Leonard Cohen
Vladimir Vysotskij
Karl Gerhard
George & Ira Gershwin (fast de väl inte sjöng själva)

Peter Johansson:
2007-05-25 23:02
 I ingen speciell oordning:

Leon Payne
Jackie Leven
Jay Farrar
Harlan Howard
Bob Dylan
Neil Young
Robbie Robertson
John Martyn
Chuck Berry
Paul Simon
Drive by Truckers
Loudon Wainwright
Van Morrison
John Prine
Kris Kristofferson
Gordon Lightfoot
Randy Newman
Richard Thompson
Bruce Springsteen
Merle Haggard
Tom Waits
Gene Clark
David Olney
Ulf Lundell

Typ. Jag vill också ha med Dan Andersson, men han var ju förvisso ingen sånglyriker.

Magnus Eriksson:
2007-05-25 23:13
 Dan Andersson skrev väl fyra melodier tror jag, men bland dem fanns då en märklig Kipling-översättning som knappt hänger ihop. Men han var en av de ojämförliga lyrikerna, som dessutom kommit till sin rätt genom de oftast mkt högklassiga tonsättningarna.

Och det gläder mig att Bengt till slut kom fram med en lista, det visste jag väl att det skulle ske. Fast jag begriper inte det myckna talet om litteraturvetenskapliga bedömningar; inga är väl idag så relativistiska och kanonkritiska som litteraturvetarna. Dessutom körde vi samma minutrecept.

Ytterligare några som skulle kommit in om listan varit större: Guthrie, Parton, Brecht, Harlan Howard, Jackson Browne, John Prine, Cole Porter, Johnny Mercer. Och Springsteen är en suverän låtskrivare, fast jag föredrar hans sånger med andra.

Men var finns bluesartisterna i våra/era listor? Robert Johnson borde kommit bland de tio,m men sedan?

Och Bengt, Povel Ramel är ett geni, ett sant sådant, men på något sätt tycker jag han faller i en liten klass för sig, för att travestera Karl Nilsson.

Peter Johansson:
2007-05-25 23:17
 Det är sant, bluesen glömde jag bort. Big Bill Broonzy ska givetvis vara med på min lista.

Bengt Eriksson:
2007-05-25 23:43
 Chuck Berry skulle givetvis ha varit med också om jag haft 15 sekunder till på mej och kanhända Oscar Brown Jr (fast han var riktigt bra bara några få år).

Bluessångpoeter är ju lite problematiska, de allra flesta var väl snarare traditionsbärare än självständiga sångpoeter. Vem skrev egentligen vad? I alla fall anledningen till att inga bluespoeter finns med på min lista, kan inte reda ut vem som diktade och sjöng först.

Svårt med språk också som man inte begriper, finns en radda afrikaner/afrikanskor som säkert kunde / borde platsa om man = jag visste
h u r texterna egentligen går i original.

Men fortfarande är ni obegripligt anglosaxiska för att inte säga amerikanska. 97 procent av världens främsta sånglyriker finns i USA eller? Tillåt mej tvivla.

Peter Johansson:
2007-05-25 23:57
 »Svårt med språk också som man inte begriper, finns en radda afrikaner/afrikanskor som säkert kunde / borde platsa om man = jag visste h u r texterna egentligen går i original.«

Visst, säkert. Men nu vet vi ju inte det.

»Men fortfarande är ni obegripligt anglosaxiska för att inte säga amerikanska. 97 procent av världens främsta sånglyriker finns i USA eller? Tillåt mej tvivla.«

Självfallet är det inte så. En stor del borde i rimlighetens namn återfinnas i Kina och Indien. Men hade du, på fullt allvar, verkligen förväntat dig några sådana namn på listorna?


Lista ämnen | Föregående sida | Nästa sida
Föregående ämne | Nästa ämne

Skapa en användare och logga in för att svara på inlägg


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.